Drömmer du om att förverkliga världens bästa appidé? Idag går det snabbt att ta fram en prototyp, en första testapp för att sedan se om din idé håller. Vi på PiJa jobbar efter modellen MVP (Minimum Viable Product), det betyder att man delar upp projektet i mindre delar, ”måsten” och ”mysigt”. Det som är måsten är kärnan i appen för att det skall gå att använda och ge nytta, allt annat är mysigt.
Vi hjälper våra kunder att skala ner sin första version till en MVP genom kritiska frågor i en workshop. I många fall har man för många mysiga funktioner som kan komma senare i processen. Genom att skala ner sin första version är det lättare att hålla budget och tid för lansering. Alla får helt enkelt en bättre struktur och kontroll över projektet. För de flesta idag är behovet av att appen finns till både iOS och Android ett måste då kunderna finns på båda plattformarna. Här kommer utvecklingsverktyget React Native in. Genom att utveckla i React Native har man möjlighet att utveckla till både Apple och Google samtidigt och spar därmed tid och budget.
Vi på PiJa bygger appar av hög kvalité och med hållbarhet och långsiktighet i fokus.
I dag är det även möjligt att göra appar på webben. De är ett program men man startar det i en webbläsare. Exempel på appar på webben som du kanske känner till är Google Docs, Facebook, Pinterest, Uber, HomeAway, AirBNB och Twitter. Vad som är bästa vägen framåt för din idé kan ibland vara svårt att veta men vi brukar utgå ifrån att om användarna ofta är på väg någon stans är det bra att vara i mobilen och om det är något man återvänder till som en tjänst ofta, kan en Mobil App man laddar ner på Google Play/ Apple App Store vara att föredra. Skall man vara sökbar på webben och kanske har en shop med produkter kan första steget vara en webbapp.
Läs mer om vår process här: PiJa’s Process för lyckade projekt.
Tiden det tar att utveckla en app beror helt på antalet funktioner. Att utveckla en bra app är ett hantverk och består av följande delar: ett system där data sparas, en design och varumärke och sedan utvecklingen av själva appen.
Genom att hålla nere på antalet funktioner via MVP modellen håller man kostnaderna nere och kan snabbare lansera sin app för att testa mot marknaden eller sin egenutvalda testgrupp. Efter feedback från kunder/testgrupp går man vidare med fler funktioner och förbättringar. Ofta får man in bra åsikter som man annars inte hade kunnat komma på själv. Genom att även automatiskt mäta vilka delar av appen som används och inte, eller var kunderna fastnar, kan man ta bättre affärsmässiga beslut.
Undertiden man bygger själva appen kan man jobba med sin marknadsplan och förfina sin affärsidé. För ett lyckat app-projekt är det viktigt att man har tänkt igenom sin affärsidé så tidigt som möjligt. Vem är användaren, vad är användarens behov och vad är användaren villig att betala för att appen uppfyller det behovet?
Tid, kvalité och kostnad hör ihop. Vid kortare projekt ökar antalet timmar på projektledning. Vi rekommenderar team på 2 - 3 personer för att få både effektivitet och kvalité genom att personer tillsammans kommer fram till bättre lösningar. Högre kvalité i systemet möjliggör en längre livslängd på systemet samt trivsel och hur lätt man tar in fler utvecklare och hur snabbt de sätter sig in. Dessa faktorer ger en snabbare och säkrare produkt över tid. I vissa fall när man gör piloter och produkttester är de av mindre vikt varav genvägar kan spara pengar för ett kortsiktigt projekt.
Kontakta oss i nedan formulär för att få hjälp med att förverkliga och bygga din appidé idag!
Läs mer om kostnaderna för att skapa en app här: Vad kostar en app